27. júla 2024

Bryndza je slovenským vynálezom, za ktorým stojí Ján Vagač

Bryndza je skutočne jedinečným slovenským vynálezom, ktorý sa datuje do roku 1787, keď Ján Vagač otvoril prvú bryndziareň v Detve.

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Bryndza je skutočne jedinečným slovenským vynálezom, ktorý sa datuje do roku 1787, keď Ján Vagač otvoril prvú bryndziareň v Detve. Tento tradičný syr, vyrobený z ovčieho mlieka, je známy svojou charakteristickou chuťou a textúrou. Ján Vagač, rodák zo Starej Turej a majiteľ mäsiarstva, cestoval po Slovensku a nakupoval dobytok. Počas svojich ciest sa spriatelil s bačami a bol fascinovaný ich hrudkovitým syrom. Snažil sa nájsť spôsob, ako syr konzervovať, aby ho mohol predávať v obchodoch bez toho, aby sa pokazil, a zároveň pomôcť finančne ľuďom z chudobných oblastí Slovenska.


Bryndza je slovenským vynálezom, za ktorým stojí Ján Vagač. Vymyslel ju, keď hľadal riešenie, ako konzervovať ovčí syr. Rodák zo Starej Turej, majiteľ mäsiarstva, cestoval po Slovensku, kde nakupoval dobytok. Na cestách sa spriatelil s bačami, známymi svojou pohostinnosťou. Mimoriadne ho zaujal zvláštny hrudkovitý syr vyrábaný z ovčieho mlieka. Premýšľal, ako ho dostať do obchodov, aby sa nepokazil, a dobrý a lacný výrobok by finančne vypomohol ľuďom z najchudobnejších oblastí Slovenska. Začal teda so syrom robiť rôzne pokusy. Nakladal ho, sušil, vaľkal a solil, až docielil, čo chcel – a začal s výrobou bryndze. A tak vznikla roku 1787 prvá slovenská bryndziareň v Detve. Po jeho smrti prevzali podnik synovia. Najviac sa o rozmach bryndziarne postaral Jánov vnuk Alexander. Pochúťku vyvážali až do Ameriky.

Jeho experimenty so syrom zahŕňali nakladanie, sušenie, vaľkanie a solenie, až kým nedosiahol požadovaný výsledok – výrobu bryndze. Po jeho smrti prevzali podnik jeho synovia a najviac sa o rozvoj bryndziarne postaral Jánov vnuk Alexander, ktorý dokonca vyvážal bryndzu až do Ameriky.

Bryndza je dnes uznávaná nielen na Slovensku, ale aj v Európe, a je chránená ako produkt s chráneným označením pôvodu. Je to dôkaz inovatívneho ducha Jána Vagača a jeho prínosu k slovenskej kultúre a gastronómii.

[monsterinsights_popular_posts_widget]



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *