20. mája 2024

Asi sa nedá použiť iný výraz na súčasnú moc nad Slovenskom, ako hlupáci. Názvy z ríše zvierat nie sú výstižné, lebo každé zviera je pre nás niečim – na rozdiel od členov a strán našej vlády – užitočné.

0

Asi sa nedá použiť iný výraz na súčasnú moc nad Slovenskom, ako hlupáci. Názvy z ríše zvierat nie sú výstižné, lebo každé zviera je pre nás niečim – na rozdiel od členov a strán našej vlády – užitočné.

V slovenských lexikografických príručkách sa podstatné meno hlupák neoznačuje funkčným kvalifikátorom expresívum, teda, nejde o citovo podfarbené slovo za hranicou bežnej spisovnosti. Títo vládni hlupáci sú presne tak hlúpi, ako chlapík, ktorý sedí na konári, ktorý práve niekde medzi sebou a pňom stromu reže. No, nech sa zrúbu a poriadne si natlčú, derie sa na jazyk. Lenže, na tom konári za nimi sedíme aj my, občania. A to už môže bolieť aj nás. Vlastne, bolí a riadne, lebo už padáme. Prezidentka to citlivo vníma a hovorí si – „ešte je to dobré, ešte majú tri metre“.

V hlbokej úcte pred mainstreamom

Je obdivuhodné, ako týchto hlupákov ešte stále mediálny hlavný prúd obhajuje. V jednom pakli spolu s hlavou štátu. Aj keď, aj tu sa dejú posuny, či skôr pády ešte včera neochvejných ideológií, niektoré tituly hlavného mediálneho prúdu už pootvorili jedno oko a vyjadrujú diplomaticky napísané – údiv. Poklona, zisťujú, že s rozbitým krčahom sa fakt dlho po vodu chodiť nedá. Nuž ale, priznajte si, že už tretí rok, ak berieme do úvahy iba toto volebné obdobie – hlásate bludy. Hoci vás k k ich „revízii“ už takmer verejne vo vyhláseniach čoraz viac tlačia ideologické modly z tábora progresívnych liberálov.

Na trojjedinom Hegerovi sa dá už iba baviť, ale, cez slzy

Nuž čo iné si spoločenstvo na čele s myšlienkovými velikánmi ako Káčer, Naď či Kollár (nie ten s famíliou, ten druhý) mohlo do predsedníctva strany vybrať? Natíska sa spomienka na titul filmu „Ešte väčší blbec, ako sme dúfali“. Doslova každému už pripadá trápne, ako trápne Hegerovu vládu drží prezidentka pri moci a odkazuje jej cez médiá svoje „bu-bu-bu“, nono, chlapci, dám vám po zadnici, ak… Táto partia detvákov na piesočku s názvom Slovensko si zasluhuje pár faciek a potom následne zamestnať niečim zmysluplným, napríklad vynášaním odpadkov, vysávaním či čistením topánok. Tak sa po celé generácie vychovávajú malí frackovia, keď nám začnú prerastať cez hlavu.

Odvolávam,čo som odvolal a potvrdzujem, čo som potvrdil

Nikto, naozaj nikto nekoná tak demokraticky, ako viacnásobný predseda a viacnásobný minister Heger. Tento multitalent dokáže na čele ministerstva zdravotníctva sľúbiť verejnosti nemocnicu Rázsochy, aby jej výstavbu na čele ministerstva financií v tej chvíli zrušil. A keď sa mu na to píde, potom z čelnej vládnej pozície – premiérskej, potichu zariadi, aby sa jeho protichodné pokyny zrušili. To je dokonalá negácia samého seba, už lepšie sa prejaviť nedá. To chce naozaj výnimočný talent. To je také riadenie štátu, ako keď si hrknete fľašu vodky a sadnete si za volantť v mestskej premávke. (Teraz má jeden za to tuším dostať doživotie, no prezidentka na Hegera iba kýva ukazovákom no-no-no!)

Už len dokončiť spomienku na Cisárovho pekára a Pekárovho cisára

Ono, už aj ten medzititulok vyššie je citátom z týchto filmov. Nuž a určite sa pamätáte, ako sa cisár pýta jedného alchymistu, čo to vlastne robí. A ten odpovedá: „Jamalalicha? Jamalalicha. Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala-a, a paprťála. … patláma, patláma, patláma a žbrluch! – Chm!“ Nič dokonalejšie nevystihuje súčasný výkon moci na Slovensku. Robia …patláma a žbluch!

Heger by sa mal už konečne, tak, ako Rudolf III., po takýchto mocenských výkonoch ísť „historicky znemožniť“. Lenže, on ten šarm a politický rozmer v sebe nikdy nenájde. A nepomôže mu v tom ani prezidentka, hoci všetko citlivo a pozorne vníma až do priam roztrhania tela.

02 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *