20. mája 2024

Politológ Remišovej: Ďakujeme! Nikto by stranu nezlikvidoval takto úspešne

0

Ďakujem Remišovej za kus dobrej práce. Takto „pochválil“ líderku Za ľudí na sociálnej politológ Roman Michelko. Poslanci Národnej rady SR Juraj Šeliga a Jana Žitňanská totiž v strane končia. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, šéfka Za ľudí Veronika Remišová tak už v tomto momente disponuje len jednou jedinou poslankyňou – Miriam Šutekovou.

Kiskov prepadák

Strana, ktorej zakladateľom je bývalý prezident Andrej Kiska, bola pôvodne vytvorená ako budúca hlavná vládna strana. Pred parlamentnými voľbami v roku 2020 bol Kiska dokonca jedným zo zásadnejších adeptov na pozíciu premiéra. Po voľbách sa však Kiska stiahol z politického života a stranu prenechal Remišovej. Tá sa z pozície, ktorá jej bola po sklamaní v parlamentných voľbách (5,77 %), rozhodla urobiť samostatné ministerstvo, píše portál eReport.

Politológ v tom má jasno

Dnes to s jej stranou nevidia ružovo evidentne ani odborníci. Pokles počtu poslancov počas jedného volebného obdobia z 12 na 1 sa dozaista zapíše do historických kroník. Politológ Roman Michelko dokonca tvrdí, že Remišová svoju vlastnú stranu vyslovene zlikvidovala. 

„Šeliga a Žitňanská opúšťajú Za ľudí. V strane tak ostáva jediná poslankyňa Šuteková. Ďakujem Remišovej za kus dobrej práce. Nikto by nezlikvidoval stranu tak úspešne, ako ona,“ uviedol politológ.

Ďalšia možnosť?

„Nemožno vylúčiť, že Veronika Remišová nakoniec skončil na kandidátke Igora Matoviča. Ten sa o nej vyjadruje pozitívne a jej sa môže hodiť aspoň teoretická šanca, že sa nakoniec OĽaNO môže opäť dostať do parlamentu. Iné väčšie strany zrejme o ňu neprejavia záujem,“ povedal ďalší odborník – politológ Radoslav Štefančík pre tvnoviny.sk.    

V hre môže byť aj volebný subjekt, v ktorom by sa mohli stretnúť práve Za ľudí a OĽaNO. Remišová si totiž registrovala nové logo a názov Tím Slovensko.  

Koniec koncov, Veroniku Remišovú do veľkej politiky vytiahol práve Igor Matovič.

Remišovú opúšťajú členovia predsedníctva strany

Poslanec Juraj Šeliga sa na Facebooku vyjadril k svojmu odchodu zo strany. Píše, že stranu Za ľudí spoluzakladal, pričom mu podľa svojich slov záležalo na tom, „aby sme túto krajinu robili lepšou“.

 „Moja predstava udržať ju ako stranu, ktorú sme spoluzakladali s Andrejom Kiskom, sa ukázala ako naivná. Niektoré veci musí človek skúsiť na vlastnej koži, aby ich naplno pochopil,“ vysvetľuje Šeliga.

Svoje rozhodnutie, či (a s kým) bude prípadne pokračovať v politike, mieni Šeliga oznámiť po Veľkej noci. „Každopádne už dnes chcem povedať veľmi jasne, normálni ľudia, nech robia čokoľvek a sú kdekoľvek, musia spolupracovať. Inak v októbri krajina upadne do Ficových normalizačných rúk. Každý z nás, či už je to politik alebo nie, má šancu svojím dielom, tam kde je pomôcť, aby sa to nestalo. Nesmieme sa vzdať, pretože Slovensko momentálne doslova stojí na križovatke,“ uzatvára Šeliga.

Jana Žitňanská, ktorá bola spolu so Šeligom členkou predsedníctva strany Za ľudí, ukončila svoje členstvo v strane koncom minulého týždňa. Svoju politickú budúcnosť nevidím v zbližovaní sa s OĽANO a nechcem stáť v ceste kolegom, ktorí to tak cítia. A či ešte nejaká politická budúcnosť bude, bude otázkou okrem iného aj ďalších rozhovorov, najmä s mojimi najbližšími,“ uviedla.

04 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *