20. mája 2024

Starosta z východného Slovenska má ODKAZ PRE REMIŠOVÚ: Musím vám napísať fakty…!

0

„Musím Vám napísať fakty o Slovensku, samospráve a pomoci od štátu…,“ píše na sociálnej sieti starosta obce Nižný Hrušov, Ján Fenčák. Hovorí, že nemôže zostať ticho po dnešnej relácii O 5 minút 12 a musí reagovať na vyjadrenia moderátora RTVS p. Makaru a slová ministerky Remišovej.

Reakciu starostu obce Nižný Hrušov, Jána Fenčáka, zverejnenú na sociálnej sieti preberáme v plnom znení.

K moderovaniu relácie O 5 minút 12 p. Makarom mám len jednu vec

Ak chcete viesť diskusiu o pomoci pre samosprávu, tak si do relácie zavolajte aj zástupcov samospráv. Potom si slovenská verejnosť bude vedieť vytvoriť obraz aká je reálna pomoc štátu pre obce a mestá. Politici nehovoria pravdu.

K ministerke Remišovej

-Pani ministerka dnes tvrdila, že chodí na Rady ZMOS – prvýkrát bola v stredu 19.4.2023. Stačí to nato, aby ministerka pre regionálny rozvoj rozumela problémom obcí a miest na celom Slovensku?

-Obce a mestá, ktoré vykurujú štiepkou, drevom, peletami nedostávajú žiadnu pomoc od štátu – pani ministerka to asi nevie…

-Obce a mestá, ktoré kúria plynom a využívajú elektrickú energiu dostávajú pomoc, ale jej výška je nedostatočná viac si pozrite v tabuľke nižšie, kde sú konkrétne čísla. Stále si myslíte, že obce a mestá dostávajú dostatočnú pomoc???

-K čerpaniu eurofondov potrebujú obce a mestá ukončiť nekonečné diskusie, ktorá vláda koľko nevyčerpala a ukradla. Obce a mestá potrebujú zjednodušiť podávanie žiadostí resp. celého procesu podľa vzoru z Poľska

-Obce a mestá potrebujú výzvy na bežnú infraštruktúru ako sú kanalizácie, vodovody, miestnej komunikácie, chodníky, cyklochodníky, podporu cestovného ruchu, rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok.

-Proces schvaľovania žiadostí o NFP je treba skrátiť. Aj tu si stačí zobrať za vzor model z Poľska

-Pani ministerka poďte diskutovať o problémoch do regiónov. Vyberte si regionálne združenia miest a obcí a starostovia a primátori Vám ukážu, kde má Slovensko problém. Ak ste za 3 roky vládnutia prišli 1 x na Radu ZMOS a 1 x na Snem ZMOS to je strašne málo nato, aby ste vedeli o problémoch obcí a miest.

Sú ďaleko od reality

Nech si urobí názor každý sám,ale toto sú fakty a čísla vyjadrené zdola od obcí a miest k politikom, ktorí sa predbiehajú vo vyjadreniach v televíziach, ale sú ďaleko od reality. Štát nemá dáta koľko obce a mestá doplácajú na energie, lebo to nemá kto spracovať…

Som starosta obce a predseda regionálneho združenia miest a obcí a prezentujem realitu aká je v samospráve, zdôrazňuje Ján Fenčák!

Tvrdenie, že obce a mestá dostávaju viac ako v minulosti a prehliadať infláciu a nárast všetkých nákladov, nárast miezd a znášať dopad rôznych atomoviek zo strany štátu na rozpočet samospráv je prinajlepšom zavádzajúce…

Veľkou chybou obcí a miest je, že je nás málo počuť.

No je len otázkou času, možno už iba týždňov, keď nebude stačiť samospráve ani zvýšenie daní a poplatkov za základné služby.

Čo bude potom?

Kam padá Slovensko? Pýta sa v závere príspevku Ján Fenčák a necháva otázku bez odpovede. 

Nech si ju každý zodpovie sám!

Ján Fenčák



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *