9. mája 2024

„Nenaplnili sa očakávania“ — Chorvátsky prezident vyzval, aby sa prestala uctievať Európska únia

0

Povedal to v utorok v Šibeniku chorvátsky prezident Zoran Milanović.

Chorvátsky prezident sa zúčastnil na slávnostnom zhromaždení regiónu v prímorskom meste, kde vyhlásil, že prvých desať rokov Chorvátska v EÚ vnímal „bez prílišného nadšenia“.

EÚ podľa neho dostatočne nesplnila očakávania, za ktoré Chorváti bojovali. To sú podľa neho národné záujmy Chorvátska. Mechanizmy EÚ nie sú podľa Milanovića demokratické a systém politickej zodpovednosti je obmedzenejší ako v Chorvátsku.

„O mieri a vojne rozhodujú ľudia, ktorí neboli zvolení a nepýtajú sa na názor národov,“ povedal.

Poznamenal, že ide o vážnu otázku, ktorá by mohla v kontexte hroziacej krízy zasahovať do realizácie životne dôležitých národných záujmov.

„Preto neustále žiadam, aby sa štátne záležitosti, materiálne záujmy a postavenie vlastného národa, vrátane Bosny a Hercegoviny, prezentovali priamejšie a odvážnejšie. Egoizmus je spôsob, ako prežiť,“ povedal chorvátsky prezident. „Žijeme v zložitom a nespravodlivom svete, kde sa nás nepýtajú na najdôležitejšie rozhodnutia, takže je dôležité zachovať si sebaúctu.“

Milanović verí, že zachovanie mieru v Európe a na celom svete je pre Chorvátsko kľúčové.

Chorvátsko požiadalo o vstup do Európskej únie v roku 2003. Prihlášku prijala Európska komisia začiatkom roku 2004, keď krajinu vyhlásila za oficiálneho kandidáta. Štatút kandidáta potvrdila Európska rada v polovici roku 2004. Prístupové rokovania sa začali v októbri 2005. Krajina sa stala plnoprávnym členom EÚ v roku 2013. 1. januára 2023 sa Chorvátsko stalo členom schengenského priestoru, vstúpilo do eurozóny a zaviedlo euro.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *