15. mája 2024

S Čaputovou to ide dolu vodou,Katastrofálna nedôvera Slovákov v štát! Národná rada a Vláda SR sú najmenej dôveryhodnými inštitúciami.

0

Dôveryhodnosť hlavy štátu naďalej klesá, Národná rada a Vláda SR sú najmenej dôveryhodnými inštitúciami. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry MEDIAN SK, uverejneného 31.5. Prieskum zisťoval, kto je u nás najdôveryhodnejším politikom a inštitúciou, ale aj či považujú Slováci veľmoci za hrozby.

S prezidentkou to ide dolu vodou

Prieskum vykonaný prostredníctvom osobného a online opytovania na vzorke 1 002 ľudí ukazuje, že dôveryhodnosť prezidentky Zuzany Čaputovej v apríli 2023 v porovnaní s predchádzajúcim obdobím výrazne poklesla. Celkovo jej úplne alebo čiastočne dôveruje 34 % opýtaných. 

Čaputovej najviac dôvery vyslovujú ľudia vo veku medzi 30 a 49 rokov. Dôvera voči prezidentke sa zvyšuje s nárastom úrovne dosiahnutého vzdelania. Častejšie jej dôveru prejavujú obyvatelia Bratislavského a Trnavského kraja, ako aj obyvatelia Košického kraja. Dôveru jej výrazne častejšie deklarujú voliči strán PS, Demokrati, SAS alebo OĽANO.

Pellegrini a Fico sú stabilní

Nasledujú predsedovia strán Hlas-SD a Smer-SD Peter Pellegrini a Robert Fico. V danom poradí získali dôveru 29 % a 27 %. Ficovi najviac dôvery prejavujú ľudia vo veku 50 a viac rokov, a najmä obyvatelia Žilinského a Trenčianskeho kraja. Naopak, Pellegrinimu dôveru vyjadrujú najmä ľudia vo veku od 30 do 69 rokov a obyvatelia Bratislavského, Žilinského a Prešovského kraja. Dôveryhodnosť dvojice ostáva, narozdiel od prezidentky, stabilná.

Dôverou vyššou ako 20 % disponujú ešte Boris Kollár – 22 % a Eduard Heger – 21%. Predsedovi NR SR Kollárovi deklarujú dôveru najmä voliči strany SME RODINA, ale čiastočne aj voliči strán SAS, OĽANO a Demokrati. Bývalému premiérovi Hegerovi deklarujú dôveru najčastejšie voliči strán OĽANO, Demokrati a PS, ale čiastočne aj voliči strán SME RODINA, KDH a SAS.

Pod 20 percent

Tesne pod hranicu 20 % sa dostal Milan Uhrík nasledovaný Richardom Sulíkom, Milanom Majerským a Andejom Dankom. 

Najnedôveryhodnejší – parlament a vláda

Slováci sú skôr nedôverčiví aj voči národným inštitúciám. Najdôveryhodnejšou národnou inštitúciou medzi obyvateľmi je Hasičský a záchranný zbor SR. Dôveru mu deklaruje 79 % obyvateľov. Nasledujú armáda, samosprávy a polícia. Armáde deklarujú dôveru najmä ľudia vo veku 40 – 59 rokov. Armáde dôverujú najčastejšie obyvatelia Trnavského, Košického, Prešovského a Bratislavského kraja.

Najmenej dôveryhodnými inštitúciami sú naopak Národná rada a Vláda SR.

Medzinárodné inštitúcie – vedie V4

Najdôveryhodnejšou medzinárodnou inštitúciou ostáva aj naďalej Vyšehradská štvorka nasledovaná OSN, EÚ a NATO. Dôveru V4 deklaruje 56 % obyvateľov. Tejto inštitúcii dôverujú najmä voliči strán PS, SASKA, Demokrati, SME RODINA a HLAS-SD.

Dôvera ostatným inštitúciám OSN, EÚ a NATO je mierne pod úrovňou 50 %. Európskej únii deklarujú dôveru najmä voliči strán PS, SAS, Demokrati, OĽANO, SME RODINA a KDH. Naopak nedôverujú jej najmä voliči strán SNS, SMER-SSD a Republika.

NATO dôverujú najmä voliči strán PS, SAS, Demokrati, OĽANO a SME RODINA. Naopak nedôveru deklarujú tejto inštitúcii voliči strán Kotlebovci – ĽSNS, Republika, SMER-SSD a SNS.  

Voliči strany HLAS-SD v nadpolovičnej väčšine deklarujú dôveru len V4 a OSN a v prípade EÚ a NATO sú rozdelení na dva časti. Z tohto uhla pohľadu sú im najviac podobní voliči KDH. V ich prípade však prevažuje deklarovaná dôvera medzinárodným inštitúciám vo všetkých skúmaných prípadoch.

Vnímanie Ruska aj USA

Ďalším bodom prieskumu je vnímanie USA a Ruska Slovákmi. Podľa prieskumu považuje 43 % dospelých obyvateľov Slovenskej republiky Rusko za hrozbu, pričom takmer rovnaký podiel, 44 %, považuje za hrozbu aj Spojené štáty.

Rusko je vnímané ako hrozba najmä medzi respondentmi vo veku 30 – 39 rokov. S narastajúcou úrovňou dosiahnutého vzdelania rastie aj vnímanie Ruska ako hrozby. Východnú veľmoc považujú za hrozbu častejšie obyvatelia veľkých miest.

USA sú najviac vnímané ako hrozba respondentmi z Trenčianskeho kraja a obyvateľmi menších obcí s počtom obyvateľov medzi 1 000 a 5 000.

01 | 06 | 2023 I Diana Zaťková



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *