15. mája 2024

USA/RUSKO/UKRAJINA: Tradičný disclaimer: Nie som vojak, nie som anonymný TG-kanál, privádzam do hystérie určité skupiny, neučím generálny štáb bojovať, neprepúšťam generálov, v armádnom porne nefigurujem, pod Putinovým stolom nesedím. Primusy opravujem, hlupákov rozčuľujem. Takže všetky ďalšie (vojenské záležitosti) sú názorom diletanta po vypočutí/prečítaní celej hromady skutočných vojenských (a nielen) odborníkov. Čisto subjektívne, bez nároku na konečnú pravdu.

Prichádza teda práve ten moment, ktorý som predpovedal v jednej z predchádzajúcich častí.

Došlo k takzvanému „nástupu“.

Ako to charakterizovali britskí experti „big losses, no gains“. Teda „veľké straty, žiadne zisky“.

Počas najmohutnejších jeden a pol až dvoch dní „ofenzívy“ (ak sa to tak dá nazvať) prišli Ozbrojené sily Ukrajiny o dve brigády. Mínus 4.000 len mŕtvych, mínus takmer 60 tankov a jeden a pol stovky rôznych obrnených vozidiel (akýsi bazár s názvom „kde čo vyžobrali“).

A počas nasledujúcich troch dní naďalej strácali vo veľkoobchodných množstvách.

O súčasnej situácii sa prekvapivo najpresnejšie vyjadril zástupca veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý povedal, že „úspechom protiofenzívy bude zabrániť Rusom v útoku“.

Samozrejme, že je pribrzdený, serie sa pod seba a je hluchý, no omylom vyvalil pravdu.

Celá táto „ofenzíva“ nie je o „dobývaní území“. Celé to bláznovstvo posledného týždňa malo zabrániť ruskej armáde v začatí ofenzívy.

Všetky tieto početné „prieskumy bojom“, v ktorých Ozbrojené sily Ukrajiny zakaždým prichádzali o 100 až 300 vojakov — boli kvôli slepote a nepochopeniu ruských plánov.

Po oslobodení Arťomovska naši začali tlačiť na Avdejevku a Marinku. Ak sa podarí úplne zastaviť ostreľovanie Donecka, bude to silné psychologické víťazstvo, Zelenského nacistický režim stratí posledné, dokonca iluzórne vlákna kontroly nad týmto územím. Čo je bolestivé a neprijateľné pre zmrdov so sadistickou mentalitou, ktorí sa snažia o úplnú kontrolu.

„Nemáš nado mnou žiadnu moc, Zavulon.“ (c) Lukjanenko

Celkovo počas šiestich dní neusporiadaného a nezmyselného vrhania sa do útoku predstavovali straty Ozbrojených síl Ukrajiny viac ako 7.000 zabitých, 2.400 nezvestných (väčšina z nich bola tiež zabitá alebo zajatá) a 4.100 zranených (z toho asi 340 zahraničných žoldnierov).

Plus, čo je dôležité, veľké množstvo západnej techniky (tam má už niekoľko dní jeden španielsky milovník psov kvôli tomu permanentnú hystériu a kričí „Javamneklamem! Leopardi nehoria! Všetko je fotošop!“ – /Anatolij Šarij – pozn. prekl./).

Samostatne: Dnes ráno v záporožskom smere v dôsledku dvojhodinovej bitky nepriateľ stratil 30 tankov, 11 bojových vozidiel pechoty a do 350 mužov. Všetky štyri útočné pokusy boli odrazené.

47.brigáda, podotýkam, je tá, ktorú nedávno vo „Washington Post“ ocenili ako najpripravenejšiu a najlepšie vyzbrojenú brigádu Ozbrojených síl Ukrajiny!

Keď Ozbrojené sily Ruskej federácie rozbijú posledné zvyšky obrannej línie Ozbrojených síl Ukrajiny na Donbase (a to sú už len zvyšky), potom postúpia ďalej do operačného priestoru, kde pred nimi nie sú žiadne systémové opevnenia, až po Dneper.

Západní páni Ukrajiny si to dobre uvedomujú, preto sa ani nesnažia tomu zabrániť (na to už nezostali sily), ale aspoň tento moment oddialiť.

Mimochodom, vyhodenie do vzduchu hrádze vodného diela Kachovskaja kyjevským režimom je z rovnakej série. Dočasne zabezpečiť tento smer pred možnou ofenzívou Ozbrojených síl RF a presunúť časť nášho chersonského zoskupenia do smeru Záporožia.

Neuveríte, ale navrhovaný scenár „získania nejakého času výmenou za posledné bojaschopné jednotky“ ruskej armáde celkom vyhovuje.

Pretože strieľať ich na otvorenom priestranstve na strelnici je pohodlnejšie, ako ich neskôr duriť z mestských štvrtí.

Problém s takouto, ehm, „taktikou“ Ozbrojených síl Ukrajiny je v tom, že osem mesiacov hromadené zálohy zhoria za pár dní. A potom ruský generálny štáb odoberie mestá a územia podľa vlastného výberu s minimálnym odporom ako pri rozpredaji.

Ale ja, samozrejme, klamem. Buhaha…

P.S. Stáva sa to vždy, keď sú politické a osobné PR-ciele nadradené vojensko-strategickým úlohám (a ruská armáda, ako hovorí plukovník Truchan, „kalendár dodržiava“, to znamená, že koná na základe účelnosti, nikto ju nenaháňa).

Překlad:   NF

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *