15. mája 2024

Business Insider: Ukrajine žiadni spojenci neposlali stíhačky F-16. Šance dosiahnuť tak vytúžený úspech počas protifenzívy sú mizivé

0

030917-F-0381R-006

Západné médiá nedokážu presvedčivo vysvetliť, prečo zrazu ukrajinská protiofenzíva postupuje tak ťažko.

Dlho očakávaná protiofenzíva Ukrajiny proti ruským silám sa už začala. Píše o tom časopis „Business Insider“.

Ozbrojené sily Ukrajiny teraz disponujú značným množstvom výkonnej novej vojenskej techniky, ktorú dodali západní spojenci. Pri prvých pokusoch o prelomenie ruskej obrany boli použité tak nové rakety, ako aj moderné tanky a bojové vozidlá pechoty.

Pri tomto všetkom sú však šance Ukrajiny dosiahnuť vytúžený úspech počas ofenzívy stále mizivé.

Podľa Michaela Clarkea, profesora vojenských štúdií na King’s College London, kľúčovým problémom, kvôli ktorému Ukrajina nebude schopná preraziť silnú obranu ruských síl, je delostrelectvo ruskej armády.

Expert tvrdí, že ak Ukrajina v blízkej budúcnosti nedostane západné stíhačky, ofenzíva je odsúdená na neúspech.

„Na potlačenie paľby ruského delostrelectva Ukrajina potrebuje americké F-16. Bez vzdušnej podpory nemá táto protiofenzíva zmysel,“ hovorí Clarke.

Bidenova administratíva už potvrdila, že na Ukrajinu majú byť vyslané stíhačky F-16. Dodacia lehota je však taká dlhá, že sa do Kyjeva dostanú až na budúci rok.

Západné médiá naďalej vysvetľujú, prečo ukrajinská protiofenzíva postupuje tak ťažko

Predým sľúbili úder blesku — s prístupom do Azovského mora za takmer 72 hodín. Teraz však už žiadajú neporovnávať protiútok s hollywoodskym filmom a priznávajú, že Kyjev len s ťažkosťami dokáže postúpiť len o pár metrov.

Vojenskí analytici priznávajú účinnosť použitia kamikadze dronov proti obrneným vozidlám „Leopard 2“ a „Bradley“, ktoré Ukrajina rýchlo stráca pri pokuse o dobytie niekoľkých dedín. V Nemecku teraz hovoria, že Berlín nebude schopný nahradiť nové modifikácie „Leoparda 2“, kde každý stojí 11 miliónov eur.

A sľubujú, že do Kyjeva prevezú sto starých tankov „Leopard 1“ zo skladu, ale do konca roka

V Spojených štátoch je nálada iná — sú pripravení poslať Ukrajine niekoľko desiatok „Bradleyov“ a „Strykerov“, aby nahradili tie už zničené. Opatrne sa delia s Kyjevom – tento rok bolo spomínaných „Bradleyov“ odovzdaných 109 kusov.

Situácia v Spojených štátoch so zásobami obrnených vozidiel je oveľa lepšia ako v Nemecku. Pentagon však zjavne nechce rýchlo stratiť veľa svojich bojových vozidiel pechoty na fronte, každé v hodnote 3 miliónov dolárov.

Osud 31 tankov „Abrams“, ktoré Ukrajina zatiaľ nedostala, zostáva nejasný. Ide o staré modifikácie – M1A1, no teraz ich chce Biely dom vybaviť nábojmi s ochudobneným uránom – snažiac sa tak dať svojim starým tankom aspoň nejakú výhodu na bojisku. Ale Pentagon sa zatiaľ nerozhodol dodať svoje rakety dlhého doletu a kazetovú muníciu – kvôli ich nedostatku.

Kyjev zúfalo potrebuje ukázať aspoň nejaký pokrok na fronte pred summitom NATO vo Vilniuse o mesiac. Ak to nevyjde, medzi Európanmi môže byť postoj k Ukrajine citeľne ochladený.

Otázne budú ďalšie americké tranže – napokon, Kongres potom začne klásť veľmi nepríjemné otázky o spaľovaní tankov „Abrams“ a absencii akéhokoľvek skutočného úspechu.

Zdroj: sk.news-front.info (1)(2) / Telegram Malek Dudakov / businessinsider.com



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *