14. mája 2024

Čína: Wagnerova vzbura oslabuje Putinovu autoritu – „zbožné želanie“ Západu

0

Wagnerova vzbura, ktorú západné médiá široko označujú za prevrat zameraný na ruského prezidenta Vladimira Putina, sprostredkovaná Bieloruskom, sa skončila približne do 24 hodín.

Takéto dramatické zmeny situácie od piatka do soboty pritiahli pozornosť sveta, pretože niektoré západné analýzy považovali toto „ozbrojené povstanie“ za ťažký úder Putinovej moci a odhalili slabosť jeho vedenia, keď sa ukrajinsko-ruská vojna dostala do slepej uličky, ktorá je podľa čínskych expertov „zbožným prianím“ Západu v súvislosti s ruskou politikou.

Po krátkej vzbure veliteľ žoldnierov Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin opustí Rusko a presunie sa do Bieloruska na základe dohody sprostredkovanej bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ktorá ukončila ozbrojené povstanie, ktoré Prigožin viedol proti ruskému vojenskému vedeniu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Lukašenko ponúkol sprostredkovateľa s Putinovým súhlasom, pretože Prigožina osobne pozná približne 20 rokov. Peskov povedal, že trestné konanie, ktoré bolo začaté proti Prigožinovi za ozbrojené povstanie, bude stiahnuté a že Wagnerovi bojovníci, ktorí sa zúčastnili na jeho „pochode za spravodlivosť“, nebudú čeliť žiadnemu konaniu ako uznanie za svoju predchádzajúcu službu Rusku. podľa správy médií.

Dlhotrvajúci spor medzi Wagnerovým šéfom a ruskou armádou prerástol v sobotu do otvorenej konfrontácie, keď sa Prigožinove sily presunuli do ruského mesta Rostov na Done a postupovali stovky kilometrov smerom k Moskve.

Niektorí čínski experti sa domnievajú, že stiahnutie Wagnerových vojsk je racionálnou voľbou, pretože hlavnou prioritou Prigožina je získať viac pozornosti, najmä Putina, aby predložil svoje požiadavky, a nie začať skutočné povstanie proti ruskému vedeniu.

Napriek tvrdeniam západných médií, že povstanie odhalilo slabosť Putinovej administratívy, vzbura bola potlačená v takom krátkom čase po tom, čo Putin v sobotu ráno sľúbil, že podnikne rozhodné kroky. To v skutočnosti ukazuje, že Kremeľ si udržiava silnú odstrašujúcu kapacitu, ktorá ďalej zvýši jeho autoritu, uviedli niektorí experti.

V reakcii na správy o stiahnutí Wagnerových jednotiek z ruského Južného vojenského okruhu, keď jeho šéf Prigožin prijal návrh bieloruského prezidenta Lukašenka na deeskaláciu napätia, zatiaľ čo ruský prezident Putin zaručil, že Prigožin môže ísť do Bieloruska a odvolať sa proti trestnému konaniu proti nemu, čínske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu večer uviedlo, že ide o vnútornú záležitosť Ruska.

Ako priateľský sused Ruska a komplexný strategický koordinačný partner pre novú éru Čína podporuje Rusko pri udržiavaní národnej stability a dosahovaní rozvoja a prosperity, uviedol hovorca ministerstva.

Scenár obratu

Ako súkromná vojenská skupina je Wagnerovým hlavným impulzom zisk a jeho spor s ruským ministerstvom obrany vedeným ministrom obrany Sergejom Šojguom má dlhú históriu. Od začiatku vojny na Ukrajine sa konflikt medzi oboma stranami stupňuje.

Keď Wagnerove sily ukončili pochod po tom, čo požadovali rezignáciu najvyšších ruských predstaviteľov obrany, Prigožin povedal, že jeho bojovníci viedli za posledných 24 hodín „pochod za spravodlivosť“ a aby sa vyhli scenáru krviprelievania, nariadil svojim silám, aby sa otočili do svojich kolón a išli opačným smerom späť do poľného tábora, ako sa plánovalo.

„Prigožin v skutočnosti nezačal prevrat proti ruskej vláde, ale protestoval takým spôsobom, aby vyjadril svoju nespokojnosť s najvyššími ruskými predstaviteľmi obrany a požadoval lepšie zaobchádzanie s Wagnerovou skupinou,“ povedal Wang Yiwei, profesor medzinárodných vzťahov na Renmin University. Čína, informoval v nedeľu denník Global Times.

Trenice medzi Prigožinom a ruským ministerstvom obrany rástli s pokračujúcou vojnou a nakoniec dosiahli bod zlomu v piatok, keď Prigožin obvinil vojenských vodcov z útokov na Wagnerove tábory.

Prigožin predtým vyjadril znepokojenie nad pomalým postupom ruských síl uprostred ťažkých bojov vo východoukrajinských mestách Bachmut a Soledar. Obvinil tiež ruskú armádu, že sa snaží „ukradnúť“ víťazstvo Wagnerovi.

Napriek Wagnerovmu ústupu niektoré západné médiá ako CNN a The New Yorker prišli s analýzou, ktorá hovorí, že „Putinovi hrozí, že stratí svoje železné zovretie moci“ a „odhalil Putinovu slabosť“. CNN uviedla, že „toto nie je prvýkrát, čo sme videli, že Moskva vyzerá túto jar slabo. Májový útok dronov na Kremeľ musel prinútiť Putinovu elitu, aby sa čudovala, ako je preboha obrana hlavného mesta taká slabá.

Západ venuje veľkú pozornosť situácii v nádeji, že podnieti protiruské nálady, čo je bežná taktika a tiež súčasť jeho kognitívnej vojny od začiatku ukrajinskej krízy, povedal v nedeľu pre Global Times Cui Heng, výskumný asistent v Centre pre ruské štúdie na Východočínskej normálnej univerzite.

„Potlačenie povstania v takom krátkom čase však v skutočnosti upevnilo autoritu Putinovej administratívy, čo má malý vplyv na frontové bojisko medzi Ruskom a Ukrajinou,“ povedal Cui.

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v nedeľu v ruskej štátnej televízii prvýkrát od začiatku Wagnerovho povstania, píše denník The Guardian. Putin obnovil svoj záväzok k vojne na Ukrajine a „špeciálnu vojenskú operáciu“ označil za svoju najvyššiu prioritu.

Westovo zbožné želanie

Počas vývoja udalostí sa americkí predstavitelia opatrne vyhýbali priamemu komentáru k tomu, čo niektorí zdôrazňovali, bola vnútorná situácia v Rusku, ako uviedli niektoré médiá, pretože sa snažili vyhnúť tomu, čo by podľa analytikov mohlo naznačovať, že USA sa snažia využiť situáciu a hrať dlhodobo. Správa Kremľa o pokusoch USA oslabiť ruskú bezpečnosť.

Americký prezident Joe Biden hovoril s lídrami Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva o obavách, že Putinova kontrola nad krajinou môže skĺznuť, a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell sa vyhol priamemu komentovaniu toho, čo nazval „vnútorným“ problémom Ruska.

Čínsky štátny radca a minister zahraničných vecí Čchin Kang sa v nedeľu v Pekingu stretli s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Andrejom Rudenkom a vymenili si názory na vzťahy medzi Čínou a Ruskom a globálne a regionálne otázky, ktoré vyvolávajú obavy, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Čínsky námestník ministra zahraničných vecí Ma Čao-sü sa v nedeľu v Pekingu stretol s Rudenkom a povedal, že v zložitej a vážnej medzinárodnej situácii je potrebné sledovať dôležitý konsenzus dosiahnutý oboma hlavami štátov, včas komunikovať, zabezpečiť stabilný a dlhodobý vzťah medzi Čínou a Ruskom a chrániť spoločné záujmy oboch strán.

Čínski a ruskí diplomati si tiež vymenili názory na ukrajinskú krízu a ďalšie medzinárodné a regionálne otázky.

„Myslieť si, že táto vzbura sa zameriava na Putina, je zbožné želanie, pretože niektorí západní politici sú zvyknutí pozerať sa na ruskú politiku vo svojej fantázii a ukázať, že nerozumejú základným podmienkam Ruska,“ povedal Wang.

Niektorí západní politici dúfajú, že Putin stratí kontrolu nad krajinou, zatiaľ čo Rusko upadne do chaosu, takže ruské jednotky sa stiahnu z Ukrajiny, a niektorí dúfajú, že oslabia alebo rozdelia Rusko, čo všetko viedlo k takému zveličovaniu Wagnerovej vzbury, poznamenal.

Hoci sa povstanie skončilo asi za 24 hodín, ústup Wagnerových vojsk ponechal niektoré otázky nezodpovedané, vrátane toho, ako vyriešiť dlhotrvajúci konflikt medzi polovojenskou skupinou a ruskou armádou.

Takáto dramatická udalosť umožní Putinovi a ruským úradom jasnejšie si uvedomiť, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nemožno predĺžiť, pretože čím dlhšie bude vojna trvať, tým viac domácich problémov a konfliktov sa bude hromadiť, povedal Wang.

„Tieto udalosti by mohli podnietiť Putina, aby urýchlil ukončenie rusko-ukrajinského konfliktu, aby sa vyhol podobným rizikám, a ďalej posilnil vzťahy so susednými krajinami, ako sú Bielorusko a Kazachstan,“ povedal.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *