27. júla 2024

Francúzsko horí už štvrtú noc a privolalo 45 tisíc policajtov. Doprava je zastavená, v uliciach sú obrnené vozidlá. Nepokoje eskalovali

Zdielajte

FRANCÚZSKO – Ozbrojené nepokoje migrantov zachvátili Francúzsko už štvrtú noc po sebe. Útoky na policajné stanice, obchody a mestské budovy, rabovanie, mínometná streľba hlásia viaceré mestá po celej krajine. Migranti vyrabovali sklad zbraní v centre Marseille a ukradli niekoľko loveckých pušiek a munície, uviedla polícia v druhom najväčšom francúzskom meste. Jeden muž s puškou, ktorú zrejme vzal z obchodu, bol neskôr zatknutý. Niektoré videá, ak sú autentické, ukazujú automatické zbrane strieľajúce na mestské kamery. Malo sa to stať v lyonskej štvrti Meyzieu Mathiolan. Na predmestí Met dav migrantov podpálil budovu mediálnej knižnice.

Francúzskom otriasajú nepokoje od utorkovej smrti sedemnásťročného mladíka so severoafrickými koreňmi, ktorého zastrelila polícia počas cestnej kontroly, keď nezastavil už po niekoľkýkrát. Po celej krajine je rozmiestnených 45 000 policajtov a žandárov, čo je o 5000 17 viac ako noc predtým. Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina bol priemerný vek zatknutých počas včerajších nepokojov <> rokov, ale niektorí mali len trinásť rokov.

Francúzskom otriasajú nepokoje od utorkovej smrti sedemnásťročného mladíka so severoafrickými koreňmi, ktorého zastrelila polícia počas cestnej kontroly, keď nezastavil už po niekoľkýkrát. Po celej krajine je rozmiestnených 45 000 policajtov a žandárov, čo je o 5000 17 viac ako noc predtým. Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina bol priemerný vek zatknutých počas včerajších nepokojov <> rokov, ale niektorí mali len trinásť rokov.

Podľa denníka Le Figaro bolo z obchodu v Marseille zrejme ukradnutých sedem pušiek. Obchod teraz stráži polícia. Dnes podvečer výtržníci v meste vyrabovali obchod s kozmetikou. Podľa televízie BFM TV bolo dnes v Marseille zatknutých už 80 ľudí.

Nepokoje pokračujú aj v ďalších francúzskych mestách vrátane Paríža, Grenoblu, Toulouse a Lyonu. Podľa denníka Le Figaro bola napadnutá policajná stanica v Bordeaux. Výtržníci hodili do budovy dymovnice a zatkli štyroch policajtov na prvom poschodí, uviedol policajný zdroj.

Demonštranti vtrhli na policajné stanice vo Francúzsku
Útoky na policajné stanice sú hlásené v Bordeaux na západe krajiny, zo Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na predmestí Paríža a z Alès na juhu Francúzska. Rabovanie bolo zaznamenané v troch najväčších mestách krajiny so 68 miliónmi obyvateľov – Paríži, Marseille a Lyone – ako aj v Štrasburgu, Grenobli a Saint-Etienne. V Metz začala horieť knižnica, autobus v Nanterre, autá v Angers a ďalších mestách.
Len v Paríži polícia zadržala 120 ľudí, v Marseille 95. V Nanterre, predmestí Paríža, kde bol mladík zabitý, polícia zadržala deväť ľudí, ktorí mali pri sebe Molotovove koktaily. Nepokoje sa rozšírili do susedného Belgicka, kde polícia v hlavnom meste Brusel zadržala približne 100 ľudí.
Policisté zasahují při nepokojích ve francouzském Štrasburku v noci na 1. července 2023.

Minister Darmanin, ktorý navštívil políciu v Mantes-la-Jolie, západne od Paríža, vyjadril presvedčenie, že „zvíťazí republika, nie výtržníci“. Nie je možné zameniť niekoľko tisíc páchateľov s drvivou väčšinou francúzskych občanov.

V blízkosti pošty v Lyone explodovalo výbušné zariadenie, ktoré je vidieť na záberoch na Twitteri. Po výbuchu skupina čierno odetých ľudí zamierila k miestu. Streľba demonštrantov je hlásená vo viacerých francúzskych mestách. V meste Nîmes demonštranti zrejme strieľali z brokovníc na kamery a v jednej zo štvrtí Lyonu svedkovia videli kalašnikovy strieľať do vzduchu.

Podľa francúzskych médií sú za útokmi často maskované skupiny ozbrojené železnými tyčami a ohňostrojmi. Jedno z videí na sociálnych sieťach natočených v Bordeaux ukazuje, ako sa dav otáča proti jednému z okoloidúcich.

Polícia na viacerých miestach reagovala slzotvorným plynom a nad niektorými mestami krúžili vrtuľníky. Napriek množstvu nepokojov je podľa policajných predstaviteľov, ktorých citoval denník Le Figaro, situácia včera večer lepšia ako deň predtým.

Policisté zasahují při nepokojích ve francouzském Štrasburku, 30. června 2023.

Kapitán Francúzska Kylian Mbappé vyzval na ukončenie násilia s tým, že ho musí nahradiť smútok, dialóg a obnova.

Britská verejnoprávna televízia sa vrátila k opisu života Nahel M. Bol to francúzsky tínedžer s alžírskymi koreňmi, vychovávaný svojou matkou, nikdy nepoznal svojho otca a ktorého vzdelanie bolo opísané ako chaotické. Neďaleko miesta, kde žil, sa vyučil za elektrikára. Jeho záznamy tiež ukazujú, že jeho dochádzka do školy nebola najpravidelnejšia. V minulosti nebol súdený za trestný čin, ale polícii nebol neznámy.

Šéf francúzskeho policajného odborového zväzu poprel, že by sa policajti pri zásahu proti sedemnásťročnému mladíkovi správali ako rasisti.

ZDROJ: Le Figaro/Reuters/Echo24/PL/CTK



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *