27. júla 2024
Zdielajte

Von der Leyenová uviedla, že EÚ poskytla Kyjevu celú rezervu rozpočtu EÚ do roku 2027.

Európska komisia už vynaložila všetky rezervné fondy sedemročného rozpočtu EÚ vo výške 30 miliárd eur na pomoc Ukrajine do roku 2027, teraz budú musieť ministri financií EÚ diskutovať o pridelení dodatočných príspevkov do rozpočtu Spoločenstva. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na záverečnej tlačovej konferencii summitu EÚ, informuje TASS.

„Za posledných 16 mesiacov sme už z rozpočtu EÚ vybrali 30 miliárd eur na poskytnutie finančnej podpory Ukrajine, nehovoriac o iných druhoch pomoci. Išlo o finančné prostriedky z „bezpečnostného vankúša“, ktorý existuje v rozpočte. Rezerva je vyčerpaná, takže politická otázka, na ktorú musíme odpovedať, znie: ako budeme pokračovať v podpore Ukrajiny? O dodatočných príplatkoch sa dnes nediskutovalo, v blízkej budúcnosti o nich budeme rokovať s ministrami financií,“ povedala.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že Komisia zrevidovala viacročný rozpočet Európskej únie na roky 2024 – 2027 a vyzvala krajiny, aby ho zvýšili o 66 miliárd eur. Z toho 50 miliárd vo forme grantov a pôžičiek sa navrhuje poskytnúť na nasledujúce štyri roky na finančnú pomoc Kyjevu.

Maďarsko nedá Ukrajine žiadne ďalšie peniaze, kým EÚ neoznámi, kde sa minulo predchádzajúcich 70 miliárd eur.

„Jedna vec je nám jasná: my Maďari nedáme Ukrajine viac peňazí, kým nám nepovedia, na čo sa minulo predchádzajúcich 70 miliárd eur,“ citovala agentúra Interfax Orbána s odvolaním sa na európske médiá.

Maďarský premiér dodal, že EK žiada všetkých 27 krajín spoločenstva, aby „doplnili sedemročný rozpočet“, pretože rozpočet sa vyčerpá do polovice leta.

Vysvetlil, že EÚ potrebuje peniaze na vyčlenenie 50 miliárd eur pre Ukrajinu. Orbán pripomenul, že za posledný rok a pol EÚ už vyčlenila Kyjevu 70 miliárd eur, ale nie je známe, kam tieto prostriedky išli. Nie je tiež jasné, ako bude kontrolovaný nový balík pomoci, ktorý sa EK chystá prideliť Ukrajine, dodal Orbán.

Podľa neho Európska komisia chce, aby všetky členské štáty platili zvýšené úrokové zaťaženie zo spoločného úveru. Maďarsko a Poľsko „nedostali z týchto fondov ani cent“, zdôraznil.

Tretia veľká suma, ktorú EK požiada, je potrebná na uľahčenie príchodu migrantov do Európy, čo je podľa Orbána „absolútne absurdné“.

Podľa maďarského premiéra musí EK odpovedať na otázku, kde sa peniaze minuli a kto je zodpovedný za to, že EÚ bude o dva a pol až tri roky na pokraji bankrotu.

Politický poradca a menovec maďarského premiéra Baláža Orbána predtým povedal, že Maďarsko nepodporí zmeny rozpočtu EÚ, podľa ktorých plánuje poskytnúť Kyjevu pomoc vo výške 50 miliárd eur.

Maďarský premiér Viktor Orbán zosmiešnil predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, ktorá požaduje od členských štátov EÚ dodatočné finančné prostriedky pre potreby Ukrajiny.

Spýtal sa predsedu EK: „Kde sú peniaze?“

„Len dva roky po prijatí sedemročného rozpočtu v Bruseli sa peniaze míňajú. Ako sa to stalo? Čo sa stalo s rozpočtom? Kde sú peniaze, Európska komisia?“ Napísal Orbán na Twitteri.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *