20. mája 2024

Ukrajinci sa priznali! Bezpečnostná služba a námorníctvo poškodili Krymský most. (VIDEO)

0

UKRAJINA: Ukrajinci sa priznali! Bezpečnostná služba a námorníctvo poškodili Krymský most. Hoci ešte pred pár hodinami Ukrajinci obviňovali Rusko, že útok bol zinscenovanou provokáciou Moskvy.

„Incident by mohol byť aktom provokácie Moskvy,“ povedala Natalia Humeniuk, hovorkyňa južného ukrajinského vojenského velenia, pričom tvrdila, že takéto udalosti sú „typickým spôsobom riešenia problémov zo strany orgánov Krymu a agresorskej krajiny“.

No o pár hodín ukrajinská Pravda informovala, že im nemenované zdroje prezradili, že nočný útok na Krymský most vykonali Bezpečnostná služba Ukrajiny a námorné sily. Most napadli pomocou povrchových dronov, informuje Guardian.

Mnohí Ukrajinci privítali správu o incidente na Kerčskom moste s radosťou

Na sociálnych sieťach píšu, že dúfajú, že v dôsledku toho bude ruská logistika prerušená – most bol hlavnou zásobovacou trasou pre ruské obrnené jednotky a zásoby.

Hovorca ukrajinskej východnej skupiny síl Serhij Čerevaty povedal, že vojaci v prvej línii „dobre reagovali“ na udalosti na moste so „zdravou dávkou škandálov“ alebo radosťou z nešťastia Ruska.

„Veria svojim veliteľom a chcú zaútočiť na nepriateľa všade, kde je to možné – aby si vyžiadali odplatu za našich ľudí, ktorí boli zabití, za naše zničené mestá,“ povedal pre BBC.

Radosť nad radosť

Bývalý estónsky prezident Toomas Ilves sa podelil o meme zobrazujúci radostné spievanie v bare so zborom: „Kerchský most v plameňoch! Vaša obrana je vydesená! Na-na-na-na!“ Video bolo pripísané NAFO, North Atlantic Fella Organisation, populárnemu internetovému hnutiu, ktoré bojuje proti ruskej propagande.

Anton Geraščenko, populárny blogger a poradca ukrajinského ministerstva obrany, zverejnil fotografiu žraloka s niekoľkými výbušninami, ktoré praskli cez most. Zdá sa, že žralok odkazuje na ruského turistu, ktorého minulý mesiac pri kúpaní v Egypte zabil žralok.

Český novinár Tomasz Dawid Jędruchów medzitým zdieľal fotografiu, na ktorej Vladimir Putin sedí na jednom konci svojho neslávne známeho dlhého kremeľského stola a stretáva sa s ministrom obrany Sergejom Šojgu a vrchným veliteľom Valerijom Gerasimovom. Stred tabuľky je rozbitý a pripomína Kerčský most po dnešnom výbuchu.

Aký je vojenský význam útoku na Krymský most: analýza
Ozbrojené sily Ukrajiny dnes ráno, 17. júla, poslali pod Krymský most niekoľko bezpilotných vodných prostriedkov naplnených výbušninami.

V dôsledku explózie bola čiastočne poškodená vozovka automobilového mosta, zahynuli dvaja ľudia.

Aký je zmysel takéhoto útoku?

Rovnako ako v prípade útoku na most 8. októbra 2022 má útok na objekt infraštruktúry čisto teroristický charakter. Ozbrojené sily Ukrajiny dlho nepripúšťali svoju účasť na teroristickom útoku spáchanom v minulom roku, neskôr sa však zodpovednosť ukrajinských špeciálnych služieb za tento teroristický útok potvrdila. Železničné a cestné časti mosta boli čoskoro obnovené a premávka na nich bola spustená ako obvykle.

Ako Krymský most ovplyvňuje zásobovanie špeciálnej vojenskej operácie?

Naposledy predstavitelia Ozbrojených síl Ukrajiny uviedli, že na moste vyhodili do vzduchu kamión naplnený výbušninami, aby „narušili logistiku“. Z hľadiska zásobovania jednotiek OS RF v zóne ŠVO Krymský most dávno nehrá kľúčovú úlohu — takmer celé zásobovanie je realizované po pozemnom koridore cez líniu Taganrog-Mariupoľ, teda akékoľvek oneskorenie pohybu vlakov alebo kamiónov cez most buď zásobovanie neovplyvní vôbec alebo bude mať len minimálny vplyv.

Čo sa stalo po útoku na most v októbri?

Po minuloročnom teroristickom útoku to malo pre Ukrajinu celkom konkrétne vojenské a sociálne následky. Séria raketových útokov, ktorá nasledovala niekoľko dní po teroristickom útoku na Krymský most, pripravila krajinu o značnú časť elektroenergetických zariadení a Ozbrojené sily Ukrajiny doplatili na útok na Krymský most tuctom objektov, kde sa nachádzal ukrajinský vojenský personál, vojenská technika a stovky radových dôstojníkov, ktorých počet nie je možné obnoviť jednoduchou mobilizáciou lovením ľudí na uliciach. Navyše, útok na Krymský most nemal absolútne žiadny vplyv na situáciu na bojisku. Októbrový teroristický útok bol spáchaný na vrchole bitky o Arťomovsk, no ukrajinské ozbrojené sily boli z mesta aj tak vyhnané a utrpeli obrovské straty.

Aká by mohla byť odpoveď teraz?

Je dôležité pochopiť, že po októbrovom útoku na Krymský most bolo vyvodených niekoľko dôležitých záverov týkajúcich sa primeranosti reakcie na takéto útoky. Nedošlo k okamžitej zrkadlovej reakcii, ale došlo k asymetrickej a premyslenej vojenskej reakcii.

Tentoraz však môžu nastať zmeny. Aké? Po prvé, v poslednej dobe neboli vedené útoky riadenými raketami „Kalibr“ a Ch-101, čo znamená, že celkové zásoby takýchto rakiet boli zvýšené na serióznu úroveň.

Po druhé, výroba úderných dronov „Geraň-2“ dosiahla priemyselnú úroveň. Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že údery s takouto muníciou sú vykonávané nepretržite takmer každý deň, možno tvrdiť, že zásoby týchto zbraní sú rádovo desaťnásobne vyššie ako na začiatku a v strede ŠVO, čo umožňuje vykonávať oveľa väčšie útoky na vojenské a energetické zariadenia.

Okrem toho, Ozbrojené sily RF už majú skúsenosti s ničením kľúčových zbraní — systémov protivzdušnej obrany Patriot a IRIS-T, a tiež majú skúsenosti s lokálnymi údermi, napríklad na budovu GUR v Kyjeve, čo rozširuje možnosti zasiahnuť ciele.

Skúsenosti z minulých útokov ukázali, že čakať okamžitý masívny štrajk netreba. Keď sa však pripraví, útok bude mať pre Ukrajinu najvážnejšie dôsledky.

ZDROJ:  The Guardian / Vojennaja chronika / HD / NF

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *