24. októbra 2024

Eduard Chmelár: Politická kultúra sa nedá naučiť

Eduard Chmelár uvádza príklady správania britského premiéra Rishiho Sunaka a slovenských politikov Michala Šimečku a Ivana Korčoka po prehratých voľbách.

Zdielajte....

  • Politická kultúra: Článok Eduarda Chmelára diskutuje o rozdieloch v politickej kultúre medzi Veľkou Britániou a Slovenskom, poukazuje na britskú tradíciu vzájomného rešpektu medzi politickými súpermi.
  • Príklady správania: Eduard Chmelár uvádza príklady správania britského premiéra Rishiho Sunaka a slovenských politikov Michala Šimečku a Ivana Korčoka po prehratých voľbách.
  • Význam úcty: Zdôrazňuje dôležitosť úcty k demokracii a k politickým protivníkom ako súčasť zdravej politickej kultúry.
  • Potreba zmeny: Naznačuje, že slovenská politika by profitovala z prijatia niektorých aspektov britskej politickej etikety, ako sú gentlemanstvo a noblesa.

MALÁ BRITSKÁ LEKCIA Z POLITICKEJ KULTÚRY.

Eduard Chmelár: Len jedna kratučká poznámka. Porazený britský premiér Rishi Sunak zablahoželal svojmu rivalovi Keirovi Starmerovi k víťazstvu vo voľbách, opísal ho ako slušného človeka s odhodlaním pre verejnú službu a dodal, že si ho váži. Slová, ktoré znejú v našej politickej kultúre ako sci-fi. Porovnajte si to s realitou na Slovensku: Michal Šimečka oznámil Robertovi Ficovi po prehratých parlamentných voľbách, že mu odmieta dať štandardných sto dní pokoja a bude mu hádzať pod kolená všetky polená. A frustrovaný Ivan Korčok po prehratých prezidentských voľbách odkázal víťazovi so zaťatými zubami a trasúcim hlasom: „Toto vám nezabudnem!“

Viete, politická kultúra sa nedá naučiť. Tú si musí spoločnosť dlhodobo vypestovať. K úcte k demokracii patrí aj úcta k protivníkovi. Tu nejde len o to, že mladý Šimečka nie je taký formát, aby si dokázal vážiť politického súpera. My nemáme vypestované ani také zvyky, že líder po prehratých voľbách automaticky odstupuje z funkcie, aby jednak umožnil revitalizáciu svojej strany a aby sa politický spor nestal zbytočne osobným. U nás stále platí – ja som si tú stranu založil a ja si ju aj zničím. A to sa týka takmer všetkých. Ako veľmi by slovenská politika a slovenský parlamentarizmus potrebovali trochu toho britského gentlemanstva, noblesy a rešpektu k demokratickým pravidlám…

Eduard Chmelár FB



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.