20. mája 2024

Takýto náklad absurdnosti ste dávno nevideli

0

Občianski aktivisti z Ružomberka sa rozhodli, že popri voľbách by sme mohli hlasovať aj v referende. Otázky, ktorých je sedem, by sme v 21. storočí mali podľa nich mať dávno vyriešené. Aktivisti preto rozbehli petíciu, pod názvom Referendum23.

Na tlačovej besede štvorica občianskych aktivistov z Ružomberka informovala o dôvodoch, prečo je podľa nich nutné vyhlásenie tohto referenda. 

Občianski aktivisti o referende

Iniciatíva Referendum23, ktorú tvoria mestský poslanec v Ružomberku Ján Kuráň, Matej Baran, Oľga Chýlová, či Monika Weissová na nedávnej tlačovej besede informovali o zámeroch iniciatívy. Referendum je podľa nich jediná možnosť, ako vyriešiť otázky, ktoré traumatizujú spoločnosť, no politici sa na nich nevedia dohodnúť.

„Ak sa nám to podarí, politici stratia možnosť vyťahovať kultúrno-etické otázky vždy, keď nezvládajú riadenie tohto štátu,“upresnil Matej Baran. Doplnila ho Oľga Chýlová, podľa ktorej ľudia už nechcú počúvať len o covide, mafii, či Ukrajine.

Žiadajú podporu politických strán

Podľa Moniky Weissovej sa všetky politické strany odvolávajú na spokojnosť občanov a rátajú s tým, že keď chcú, aby boli občania spokojní, tak budú nápomocní. Preto sa iniciatíva Referendum23 s prosbou o pomoc pri zbieraní podpisov obrátila aj na politikov.

Čo sú tie neodkladné problémy?

Otázka 1: Súhlasíte s tým, aby ženy mali garantované právo na umelé ukončenie tehotenstva v rozsahu, v ktorom je tomu ku dňu vyhlásenia tohto referenda?

Otázka 2: Súhlasíte s tým, aby štát vytvoril celoštátny systém poskytovania menštruačných hygienických pomôcok bezplatne pre všetky ženy, ktoré to potrebujú a nemajú dostatok finančných prostriedkov?

Otázka 3: Súhlasíte s tým, aby ženy s lekársky potvrdenou bolestivou menštruáciou mali nárok na čerpanie jedného dňa voľna raz za mesiac plne hradeného zo zdravotného poistenia?

Otázka 4: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ustanovila možnosť voliť poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, prezidenta Slovenskej republiky a poslancov Európskeho parlamentu prostredníctvom internetu?

Otázka 5: Súhlasíte s tým, aby bol povolený predaj a konzumácia marihuany na liečebné a rekreačné účely v špecializovaných predajniach, ktorým vydáva licenciu Ministerstvo financií Slovenskej republiky vždy po splnení jednotne vyhláškou stanovených primeraných podmienok?

Otázka 6: Súhlasíte s tým, aby boli povolené registrované partnerstvá párov bez ohľadu na ich pohlavie s tým, že takto registrované páry budú mať vzájomné práva obdobné právam, ktoré majú dnes medzi sebou manželia, okrem možnosti adopcie detí?

Otázka 7: Súhlasíte, aby bola v individuálnych prípadoch umožnená eutanázia na výslovnú vedomú žiadosť pacienta, ktorý je v konečnom štádiu nevyliečiteľného ochorenia?

14 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *