11. mája 2024

Väčšina Slovákov už Rusko nepovažuje za vinníka vojny. Polovica vníma USA ako hrozbu

0

SLOVENSKO: Vojna na Ukrajine naďalej narúša verejnú mienku na Slovensku. V súvislosti s konfliktom v blízkosti slovenských hraníc vyšlo najavo, že 69 % Slovákov si myslí, že vyzbrojovanie Ukrajiny provokuje Rusko. Zároveň na Slovensku opäť klesla dôvera v NATO. V súčasnosti by do aliancie vstúpilo len 58 % Slovákov. To sú len niektoré z výsledkov každoročného prieskumu spoločnosti GLOBSEC, ktorá ho realizuje pred svojou najväčšou konferenciou Global Security Forum v Bratislave. Prieskum monitoruje náladu obyvateľov strednej a východnej Európy v bezpečnostných otázkach.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o dramatický pokles o 14 percentuálnych bodov. „Zmena postojov na Slovensku medzi rokmi 2022 a 2023 je však dosť prekvapujúca. Podpora členstva v NATO klesla zo 72 % na 58 %. Väčšina ľudí už nepripisuje hlavnú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine Rusku a 50 % považuje USA za bezpečnostnú hrozbu,“ povedala Jana Kazaz z Centra pre demokraciu a odolnosť na GLOBSEC.

Graf podpory NATO v jednotlivých sledovaných krajinách. Foto: GLOBSEC

Väčšina Slovákov si tiež myslí, že vyzbrojovanie Ukrajiny je zbytočná provokácia zo strany Ruska, ktorá sa môže vypomstiť a viesť k priamej vojne s Ruskom. Ide o názor 69 % respondentov na Slovensku, čo je zďaleka najviac zo všetkých sledovaných krajín.

Iba 57 % slovenských respondentov reagovalo pozitívne na vyzbrojovanie Ukrajiny proti ruskej agresii. To bol druhý najnižší údaj zo všetkých skúmaných krajín, pričom Bulharsko sa umiestnilo na prvom mieste so 49 %. „Slovensko je príkladom toho, čo sa môže stať, keď spojíme nedôveru voči inštitúciám, spoločnosť, ktorá je náchylná veriť dezinformáciám, a silných politických aktérov, ktorí vedia frustráciu a strach v spoločnosti využiť vo svoj prospech,“ povedala Katarína Klingová, analytička GLOBSECU.

Podpora dodávok zbraní do Ruska v jednotlivých monitorovaných krajinách. Foto: GLOBSEC

Podobné čísla dosiahlo v prieskume aj Bulharsko, kde podobne ako na Slovensku podporuje NATO len 58 % respondentov a 59 % respondentov sa obáva konfliktu s Ruskom, pretože podporu Ukrajiny vnímajú ako provokáciu voči Rusku. Na druhej strane, NATO má najsilnejšiu podporu v Poľsku, kde ho podľa prieskumu podporuje 94% obyvateľstva. V Českej republike má 85 % respondentov pozitívny názor na NATO.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *