14. mája 2024

Valentin Katasonov: FATF sa vyhráža Rusku „čiernou bodkou“

0

Nepriatelia Ruska sa domnievajú, že sankčná vojna proti našej krajine by sa nemala obmedzovať na represívne akcie jednotlivých štátov, je potrebné medzinárodné úsilie. Samozrejme, bolo by ideálne, keby sa rozhodnutie o sankciách voči Rusku prijalo na úrovni Bezpečnostnej rady OSN, ale to sa nestalo a určite sa nestane.

Snažia sa urobiť niečo proti našej krajine prostredníctvom organizácií ako MMF, Svetová banka, WTO. Napríklad vylúčiť Rusko z týchto organizácií alebo pozastaviť jeho členstvo. Ani tam sa však veci nevyvíjajú dobre.

Existuje však aj taká medzinárodná organizácia ako FATF (Finančná akčná skupina), skupina pre rozvoj finančných opatrení proti praniu špinavých peňazí. Bola zriadená v roku 1989 z iniciatívy skupiny G7. V októbri 2001 FATF rozšírila svoj mandát tak, aby zahŕňal otázky proti financovaniu terorizmu a od februára 2012 otázku predchádzania financovaniu šírenia zbraní hromadného ničenia. V súčasnosti je členmi FATF 37 krajín a 2 medzinárodné združenia. Do práce FATF je zapojených aj 24 pozorovateľov. Existuje 9 regionálnych skupín FATF ako pridružených členov. Celkovo táto globálna sieť pokrýva viac ako 200 štátov a území.

Boli vypracované takzvané medzinárodné normy na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu („odporúčania FATF“), ktoré by sa mali začleniť do vnútroštátnych právnych predpisov. Odporúčania FATF sa pravidelne preskúmavajú, aby zahŕňali čo najširšiu škálu opatrení proti novým výzvam a hrozbám.

Ruská federácia sa stala členom FATF v roku 2003. V Rusku bol zriadený inštitút s názvom Rosfinmonitoring (Federálna služba pre finančné monitorovanie), aby zabezpečil, že naša krajina dodržiava „odporúčania FATF“.

Po spustení SVO Ukrajina požadovala vylúčenie Ruska z FATF. V lete 2022 organizácia zbavila Rusko riadiacich a konzultačných funkcií, účasť na projektoch bola pozastavená, ale Rusko zostalo členom FATF. Vo februári, v súvislosti s prijatím rezolúcie Valného zhromaždenia OSN, ktorá vyzýva Rusko, aby „úplne a bezpodmienečne stiahlo všetky svoje ozbrojené sily z územia Ukrajiny“, bolo členstvo Ruska v organizácii pozastavené. Prezident FATF Raja Kumar (India) poznamenal, že „toto je prvý prípad vylúčenia člena FATF, Rusko je z tejto organizácie fakticky vylúčené“. Ukrajina však vyzvala organizáciu, aby zaradila Rusko na svoju čiernu listinu a dala Rusku „čiernu bodku“.

Na čiernej listine FATF sú teraz tri krajiny: Severná Kórea, Irán a Mjanmarsko. Zaradenie Ruska do tohto zoznamu by znamenalo veľmi vysoký stupeň izolácie jeho ekonomiky. Nielenže by sa zablokovali cezhraničné obchodno-ekonomické a finančné transakcie spoločností a bánk, ale výrazne by sa obmedzili aj platby domácností.

Mimochodom, Rusko už bolo na čiernej listine FATF, bolo do nej zaradené v roku 2000. Po tom, čo Moskva prijala osobitné právne predpisy „proti praniu špinavých peňazí“, zaviedla do činnosti bánk a orgánov činných v trestnom konaní veľké množstvo noriem a pravidiel FATF, zriadila Rosfinmonitoring, bola odstránená z čiernej listiny ao rok neskôr sa stala členom FATF.

Okrem toho má FATF sivý zoznam, ktorý zahŕňa „jurisdikcie pod zvýšeným monitorovaním“. Ako verzia sa na chodbách diskutuje o možnosti zaradenia Ruska na šedý zoznam. Je oveľa rozsiahlejšia ako čierna. Zahŕňa Gibraltár, Jordánsko, Kajmanské ostrovy, Nigériu, Spojené arabské emiráty, Panamu, Filipíny, Sýriu, Turecko, Južnú Afriku a ďalšie (spolu 23 jurisdikcií). Zaradenie mnohých z nich do sivého zoznamu im v medzinárodnom obchode veľmi neprekáža. Odborníci tvrdia, že zaradenie Ruska na šedý zoznam veľa neprinesie, pretože niekoľko tisíc sankcií uvalených na Rusko po 24. februári 2022 je účinku celkom porovnateľných s režimom, ktorý existuje pre účastníkov šedej listiny.

Väčšina krajín nechce variant „čiernej bodky“, pretože považujú Rusko za dôležitého obchodného a ekonomického partnera a nechcú ho stratiť. A sivý zoznam môže byť kompromisnou možnosťou. Medzi tými, ktorí zjavne nechcú zaradiť Rusko na čiernu listinu, sú India a Čína. Môžu podporovať variant sivej listiny.

Vo svojej publikácii z 23. mája Rusko tlačí na Indiu o pomoc s cieľom odvrátiť globálnu finančnú izoláciu, Bloomberg tvrdí, že Moskva sa zapája do aktívnych rozhovorov so svojimi hlavnými obchodnými a ekonomickými partnermi (najmä Indiou) a presviedča ich, aby sa zdržali rozhodovania o čiernej listine Ruska na čiernej listine FATF.

Pozorovatelia poukazujú na to, že v uplynulom roku došlo v práci FATF k významným posunom. V pozadí bola „ruská otázka“. V dôsledku toho členské krajiny začali zabúdať na hlavné úlohy skupiny, konkrétne na boj proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a šíreniu zbraní hromadného ničenia. Všetky tieto hrozby sa však začali stupňovať.

Rozhodnutie FATF pozastaviť členstvo Ruska v organizácii je neopodstatnené a v rozpore s cieľmi organizácie, uviedol Rosfinmonitoring. Vedúci oddelenia Jurij Čičančin vysvetlil svoj postoj k rozhodnutiu v časopise National Interest: „Zavedením jednostranných protiruských obmedzení sa situácia svetového finančného zabezpečenia začala objektívne zhoršovať. Pozornosť špeciálnych štruktúr, ktoré majú bojovať proti zločinu peniazmi daňových poplatníkov, odvádza pozornosť hľadanie ruských aktív na ich následné nezákonné blokovanie. V dôsledku toho zostáva závažná cezhraničná trestná činnosť nevyšetrená“.

Vedúci ústavného výboru Rady federácie Andrej Klishas poznamenal, že pozastavenie členstva Ruskej federácie vo FATF je prospešné pre západné krajiny a najmä pre USA: „NATO už dlho využíva teroristov po celom svete na riešenie svojich geopolitických úloh a oslabenie kontroly financovania terorizmu hrá do karát americkým plánom.“

Americký veľvyslanec Anatolij Antonov verí, že to „v skutočnosti vedie k erózii globálnej architektúry proti ‚praniu špinavých peňazí‘.

Plenárne zasadnutia FATF sa konajú trikrát ročne. Ďalšie sa uskutoční v júni. Je takmer isté, že hlavným bodom programu bude „ruská otázka“.

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Valentin Katasonov

ZDROJ

Preklad: PhDr. Vladimíra Grulichová/Nová republika



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *