15. mája 2024

OSN konečne vydala vyhlásenie k naci-symbolom ukrajinských vojakov – nemecký mainstream k tomu mlčí!

0

Minulý rok Andrij Meľnyk, v tom čase veľvyslanec Ukrajiny v Berlíne, označil ukrajinského nacistu Stepana Banderu ako bojovníka za slobodu a poprel jeho zodpovednosť za hromadné vraždy Židov a Poliakov počas druhej svetovej vojny na Ukrajine.

Felix Klein, poverenec nemeckej vlády pre antisemitizmus, vtedy vyhlásil, že tieto Meľnykove výpovede podčiarkujú oprávnenosť ruského vyhlásenia, v ktorom sa hovorí, že cieľom vojenskej operácie je denacifikácia Ukrajiny.

Objektívni historici Banderu obviňujú zo spolupráce s nemeckými nacistami – napriek tomu ho veľká časť Ukrajincov dodnes oslavuje ako národného hrdinu. Preto na základe toho, čo povedal Felix Klein (ale samozrejme nielen toho) možno túto časť potom vnímať ako prívržencov Banderovej fašistickej ideológie.

A takých je veľmi veľa aj v ukrajinskej armáde.

OSN teraz oznámilo, že naci symboly jednoznačne odmieta.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stephane Dujarric zopakoval toto stanovisko na štvrtkovej tlačovej konferencii, keď ho požiadali, aby sa vyjadril k publikácii New York Times, v ktorej sa uvádza, že ukrajinskí vojaci používajú nacistické symboly.

„Odmietame nacistov a nacistické symboly. Nemám ako potvrdiť predmetné správy, ale môžem povedať, že toto je náš základný postoj,“
Povedal Stephane Dujarric.

Denník The New York Times v pondelok zverejnil článok popisujúci nosenie nacistických symbolov príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa novín NYT nejednoznačný postoj Ukrajiny k týmto symbolom môže spôsobiť, že sa tak vdýchne nový život obrazom, ktoré sa Západ snaží zničiť už viac ako pol storočia.

Zpracoval:   Roman Bednár

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *