27. júla 2024

Škandalózne: Mikulec a Heger darovali hraničnú bariéru v roku 2021Litve!

Zdielajte

Škandalózne: Mikulec a Heger darovali hraničnú bariéru v roku 2021Litve!

Škandalózne: Mikulec a Heger darovali hraničnú bariéru v roku 2021 Litve!
V minulom týždni sa objavila správa, že Slovensko darovalo Litve 40 kilometrov hraničnej bariéry, ktorá mala slúžiť na ochranu pred nelegálnymi migrantmi. Tento krok vyvolal pobúrenie nielen medzi opozičnými politikmi, ale aj medzi obyvateľmi pohraničných obcí, ktorí sa cítia opustení a ohrození. Prečo sa rozhodli ministri obrany a financií Mikulec a Heger pre takýto kontroverzný dar? Aké sú dôsledky tohto rozhodnutia pre bezpečnosť Slovenska a jeho vzťahy s Poľskom a Maďarskom? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na tieto otázky a analyzovať pozadie tejto škandalóznej aféry.

V čase rozbiehajúcej sa masovej nelegálnej imigrácie na Slovensko –mimoriadny stav vo Veľkom Krtíši, množstvo imigrantov v Nových Zámkoch, atď. – je zrejme najvyšší čas nahlas povedať, že okrem demilitarizácie našej armády, teda rozdania, darovania všetkého možného, lietadiel, obranných systémov, ktoré mali chrániť Slovensko, Ukrajine, na konci roku 2021 daroval minister vnútra Mikulec demontovateľnú bariéru na ochranu hraníc – Litve. Tento „plot“ kúpilo Slovensko za 1,5 mil. eur vrátane DPH vo februári 2016, a bol uložený v priestoroch záchrannej brigády hasičov v Malackách.

Úrad vlády informoval, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) 9.decembra 2021 osobne odovzdal Litve darovaciu zmluvu na 6,6 kilometrov dlhú a asi dva metre vysokú demontovateľnú bariéru, ktorá mala slúžiť na bránenie vstupu migrantov na slovenské územie.

A vtedajší premiér Eduard Heger (vtedy OĽANO, dnes Demokrati) dodal, že „týmto bezprecedentným darom minister vnútra Roman Mikulec ukázal, že Slovensko stojí pri svojich EÚ partneroch aj v neľahkých časoch, za čo mu úprimne ďakujem a ďakujem aj koaličným partnerom za podporu tohto rozhodnutia.“ A dodal, že síce ide o malý príspevok Slovenska, ktorý je ale veľký svojou symbolikou.

Heger Litve plot prisľúbil už v októbri 2021, po skončení dvojdňového samitu v Bruseli. „Keď nás Litva požiadala o pomoc s ochranou našej spoločnej schengenskej hranice s Bieloruskom, neváhali sme. Presne v takýchto situáciách je potrebné prejaviť solidaritu voči našim partnerom a jasne ukázať, že Európska únia je náš životný priestor a schengenské hranice sú naše spoločné európske hranice,“ povedal Heger.

My sa pýtame: kto dal mikulovcom, hegerovcom, naďovcom, právo na škandalózne rozdávanie štátneho majetku ako na bežiacom páse? Chránime iných a sami sa nemáme čím chrániť. Už ani len tým necelých 7 km dlhým „plotom“.

A desaťtisíce migrantov pomaly a postupne obsadzujú Slovensko. A vláda nerobí nič, naopak, akoby to bolo všetko zorganizované. Nie, nemôžeme mlčať.

Miro Heredoš/JNS


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *