13. mája 2024

NEUVERITEĽNÉ! Matovičov tajomník ako z inej planéty

0

Máloktorému štátu v Európe hrozí bankrot tak ako Slovensku, napriek tomu niektrí jedinci si nezložili „ružové okuliare“ a tvrdia, že štátna pokladnica je plná do prasknutia.TOTO je snáď len zlý sen!

Odchádzajúca vláda odovzdá svojim nástupcom štátnu pokladnicu v lepšom stave, ako ju v roku 2020 preberala. Aktuálne má Slovensko k dispozícii hotovosť vo výške 8,5 miliardy eur a vláda odborníkov by mohla do volieb fungovať aj bez toho, aby vstúpila na finančné trhy. Na piatkovej tlačovej konferencii to povedal štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek.

„Štátna pokladnica je, dalo by sa povedať, plná do prasknutia. Keby aj nastupujúca vláda úradníkov nevstúpila na finančné trhy počas celého svojho obdobia, chod a fungovanie štátu je riadne zabezpečené,“ povedal Klimek.

Čo hovoria odborníci?

Dnes je stav taký, že Slovensku reálne hrozí bankrot. Na problém upozornil Trend.skPodľa najnovších dát, ktoré zverejnila Európska komisia v apríli 2023, je stav verejných financií na Slovensku najhorší zo všetkých členských štátov Európskej únie a Slovensko je tak najviac ohrozené bankrotom.

Hrozivá prognóza

Verejný dlh na Slovensku dosahuje rekordné hodnoty a predpovede jeho ďalšieho vývoja sú alarmujúce. V minulom roku, dosiahol štátny dlh úroveň 57,8 % HDP. V dlhodobom horizonte sa však za súčasných podmienok verejný dlh Slovenskej republiky dostane až na 360 % HDP. To by prekonalo aj slávny grécky dlh, ktorý je dnes na úrovni 227,22 % HDP. Úplne najhorší pomer verejného dlhu k HDP na svete má aktuálne Japonsko a to 298,55 %

Klimek ako z inej planéty

Pri nástupe vlády Igora Matoviča (OĽANO) bola v štátnej pokladnici iba miliarda eur, čo podľa štátneho tajomníka postačovalo na financovanie štátu približne na dva týždne. Navyše vzťahy štátu s bankami boli zlé, a tie odmietali financovať Slovenskú republiku. K stabilizácii financovania štátu podľa Klimeka prispela aj dohoda so Slovenskou bankovou asociáciou. „Môžeme s čistým svedomím povedať, že verejné financie odovzdávame v lepšom stave, ako sme ich prevzali,“ dodal.

K úspechom odchádzajúceho kabinetu aj ministerstva Klimek priradil aj prekvapivo nízky deficit štátneho rozpočtu na úrovni 2,04 % a pokles dlhu Slovenska na úroveň necelých 58 % hrubého domáceho produktu (HDP). Slovensko sa tak vlani dostalo medzi krajiny, ktoré plnia maastrichtské kritériá. V predkrízovom roku 2019 bol však deficit verejnej správy 1,35 % HDP a dlh verejnej správy dosiahol 48,46 % HDP.

12 | 05 | 2023 I Ivan Mihale



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *